Wikipedia'ya göre Gıda mühendisliği "bilimsel bilgiler ve mühendislik bilgileri yardımıyla gıdaların güvenilir bir şekilde üretimini, hazırlanmasını, işlenmesini, paketlenmesini, dağıtılmasını ve gıdalardan uygun bir şekilde yararlanılmasını sağlayan mühendislik dalıdır."
Wikipedia'ya göre Gıda teknolojisi, "gıda ürünlerinin üretimi, muhafazası, kalite kontrolü, araştırılması ve geliştirilmesi ile ilgilenen bir gıda bilimi dalıdır."
Wikipedia'ya göre Gıda bilimi, "gıda araştırmalarını inceleyen bir uygulamalı bilimdir. Gıda Teknolojileri Enstitüsü, gıda bilimini mühendislik, biyolojik ve fiziksel bilimlerin gıdaların doğasını, bozulma nedenlerini, gıda işlemenin temelini oluşturan ilkeleri ve tüketen halk için gıdaları iyileştirmek için kullanılan bir dal olarak tanımlamaktadır."
Gıda mühendisinin sorumlulukları arasında yeni ürünler geliştirmek için araştırma yapmak, gıda işleme için yeni teknikler veya ekipman geliştirmek, gıda üretim şirketlerine teknik ve pazarlama desteği sağlamak ve gıda üretiminde ortaya çıkan çeşitli zorluklara çözüm geliştirmek yer alabilir.
Gıda mühendisliğinin önemli bir konusu olan tahıl işleme, buğday öğütme teknolojilerini içermektedir. Tahıl tanesi, kepek, rüşeym (embriyo) ve endosperm (unsu öz) olmak üzere üç anatomik bölümden oluşmaktadır. Öğütmenin amacı, kabuk ve rüşeymi endospermden ayırmak ve endospermi incelterek un haline getirmektir. Buğday unu elde edilmesi buğdayın temizlemesi, tavlanması ve kondisyon edilmesi ve öğütülmesi işlemlerini kapsar. Buğday unu değirmenciliği, ekmek, kek, bisküvi ve diğer fırınlanmış gıdalar için un üreten önemli bir sektörüdür.
Bu web sitesi size gıda mühendisliği ve tahıl teknolojisi konusunda çok çeşitli kaynaklar sumak için oluşturulmuştur. Bu konuların birçoğu öğretim deneyimime, araştırmaya, lisans öğrencilerimin projelerine ve lisansüstü öğrencilerimin tezlerine dayanmaktadır.
Tahıl teknolojisi veya buğday unu öğütme teknolojisi alanında çalışan bir gıda mühendisiyseniz, kariyerinizi destekleyecek güzel makaleler bulacaksınız. Gıda mühendisliği öğrenimi ve öğretimi ile ilgilenen bir öğrenci veya eğitmen iseniz, lisans ve lisansüstü düzeylerde tipik dersler için iyi yayınlar ve ders materyalleri bulabilirsiniz. Gıda mühendisliği bölümleri, dernekler ve gıda endüstrisi makineleri üreten firmalara yönelik yararlı bağlantılar bulacaksınız.
Bu web sitesine gelecekteki ilaveler hazırlarken görüşleriniz benim için önemlidir.
Prof. Dr. Farhan Alfin
Trabzon.
1989 yılında Albaath Üniversitesi'nden kimya mühendisliği diploması aldım.
1989-1991 Al-Baath Üniversitesi'nde bilgisayar programcısı olarak çalıştım.
Bu süre sırasında aşağıdakileri gerçekleştim: :
Al-Baath Üniversitesi'ndeki burslu öğrencilerin veritabanını Turbo Basic ve Turbo Access (Borland Software Corporation'dan) kullanarak bir yazılım.
Genel Şeker Şirketi'ne maaş hesaplama yazılımı.
Al-Waleed Metalurji Sanayi Şirketi'ne maaş hesaplama yazılımı.
Turizm şirketlerine muhasebe yazılımı.
Kliniklerın raporları arşivleyen bir yazılım.
Milli Eğitim Müdürlüğü Bilişim Merkezi'ndeki öğretmenlere eğitim kursunda Turbo Pascal dilinin öğretilmesi.
2000 yılında Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünden doktoramı aldım.
2000-2015 Al-Baath Üniversitesi - Gıda Mühendisliği Bölümünde Öğretim Üyesi.
2007 Doçentlık kazandum.
2006-2010 Al-Baath Üniversitesi - Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı.
Buğday öğütme ve laboratuvar sonuçlarının istatistiksel değerlendirilmesi alanında çeşitli eğitimler verilmesi.
Dr. Mustafa Sattouf ile ortaklık (Ekmek ve pastacılık teknolojisi kitabının yazarı) kamu sektörü fırınlarının yöneticilerine kurs verilmesi.
2009-2015 Orta Doğu Değirmen'in kurulma sırasında teknik danışman ve ardından dari Direktör.
2015-2019 Avrasya Üniversitesi - Trabzon - Türkiye - Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı.
2019-2020 Darıca değrimeninde danışmanlık - Trabzon - Türkiye